Domowe przekąski dla psa

Twój pies ma ciągłą wizję śmierci głodowej w oczach? Prosi się o jedzenie i na pewno byłby w stanie pochłonąć tyle, ile miałby przed sobą? No cóż, taka natura czworonoga. Oczywiście nie musimy powtarzać, że nie wolno przekarmiać psa. Nie oznacza to jednak, że nie można czasem pozwolić mu na przekąskę. Zdrową przekąskę. Podpowiadamy, jak przygotować je w zaciszu własnej kuchni. 

Kreacja

Pisałyśmy już o tym, jak zdrowo odżywiać psa. Przygotowałyśmy również bardzo proste przepisy na lody dla psa. Temat wciąż nie jest wyczerpany. O różnorodnych aspektach żywienia czworonoga można mówić bez końca. Regularnie będziemy tworzyć na ten temat wpisy, zawsze podkreślając, że nie jesteśmy lekarzami (dlatego zawsze te kwestie trzeba omówić z weterynarzem). Dzisiaj więcej o samych przekąskach, a właściwie o przepisach na przygotowanie ich w domu. W sklepach znajdziecie szereg gotowych produktów – lepszych i gorszych, zdrowszych i mniej zdrowych i oczywiście smaczniejszych i mniej smacznych. Najlepsze to zazwyczaj te najbardziej dla nas śmierdzące (suszone uszy świni? Dlaczego nie! ;)). Warto czasem stworzyć coś samemu, tym bardziej, że coraz popularniejsze wśród nas staje się przygotowywanie zdrowych przekąsek samodzielnie, a nie zajadanie się tymi ze sklepu. Dlaczego nie miałoby się to tyczyć psa? :) Do dzieła!

Coś na słono :)

Podstawowy przepis z dodatkiem wedle preferencji

Składniki: 2 jajka (można 3), 2 szklanki mąki, niecałe pół szklanki oleju + dodatek, np. 0,5 kg wątróbki, 0,5 serduszek, 0,5 kurczaka, 0,5 kg wołowiny, 0,5 kg ryby, ze 2-3 marchewki,

Wykonanie: Jajka ubijamy, dodajemy olej i mąkę, dokładnie wyrabiamy, a na koniec dorzucamy pokrojone w malutkie kawałki mięso. Staramy się by z całości powstało ciasto, które rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok., pół godziny w temp. 200 stopni. Ciasto ma stwardnieć. Po upieczeniu kroimy je na małe kawałeczki, które trzymamy np. w dużym słoju (mają być lekko wyschnięte) lub papierowym woreczku. Do przechowywania najbardziej sprawdzi się suche miejsce. Jeżeli przysmaki są bardzo mięsne lub rybne, to warto przetrzymywać je w lodówce.

Co z przyprawami? Oczywiście nie warto dawać ich psom, możemy pomyśleć o małej ilości soli, ale jeżeli pies nie jest do niej nauczony, to nie warto jej dodawać. Mama czasem dodaje do jedzenia dla piesków wegetę, ale tę domową, którą przygotowujemy sami (suszone warzywa plus dobrej jakości sól morska).

dog-843800_960_720

Fot. pixabay.com

A może coś na słodko?

Podstawowy przepis na ciasteczka + dodatki wedle preferencji

Psy bardzo lubią owoce (wiadomo, nie wszystkie :)). Pamiętajmy tylko, by pod żadnym pozorem nie dawać im winogron i rodzynek, mogą być bardzo trujące. Poniższy przepis pozwala na mnóstwo kombinacji. Powodzenia :)

Składniki: 2 lub 3 jajka, 2 szklanki płatków owsianych (mogą być też jaglane, orkiszowe, gryczane itd., jedną szklankę można zastąpić mąką pszenną, razową, ryżową itd.), 3 łyżki miodu (albo melasy, syropu klonowego czy z agawy), 1-2 banany (lub inne owoce – można dodawać też suszone, np. jabłka, które są pyszne, zdrowe, łatwo dostępne i tanie :)).

Wykonanie: Wszystko razem mieszamy, jeżeli masa będzie zbyt sucha dolewamy odrobinę mleka (może być roślinne). Pieczemy ok. pół godziny w temp. 180/200 stopni (trzeba sprawdzać).

Tak, tak – takie ciacha będą smakować także i Wam. To kiedy wypróbujecie? :)

Agata

The following two tabs change content below.

Psa Urok

Psa Urok to prawdziwy psi lifestyle. Przede wszystkim jednak najpiękniejsze psie historie, które potwierdzają fakt, iż to właśnie psy czynią nasze życie całością. Sprawdźcie nas na Facebooku i Instagramie.
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>